ЕРГОНОМІКА, ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗОНИ СУЧАСНОЇ КУХНІ

Не завжди можна змінити архітектурну форму кухні, але в одній кімнаті можливо безліч різних варіантів. Справа у пошуку найбільш підходящого рішення з естетичної та функціональної точок зору.

НАТУРАЛЬНЕ ОСВІТЛЕННЯ КУХНІ

Необхідно ретельно планувати вікна та двері, щоб створити добре освітлене та комфортне середовище навіть удень. Спрямування світла через вікна належного розміру дозволяє заощадити на електроенергії, а також сприяти підвищенню психологічного та фізичного благополуччя (погано освітлені кімнати створюють похмуру та незатишну атмосферу).

В

Якщо стільниця розвернена до вікна, необхідно звернути увагу на те, щоб прямі сонячні промені або світло, відбите блідими поверхнями, не засліплювали і не дратували очі.

А1

Хороша ідея встановити жалюзі на вікно, щоб відхиляти інтенсивні промені, щоб у приміщення потрапляла лише потрібна кількість світла.

В

Вікно за стільницею відкидує тінь людини, яка находиться на кухні, зменшуючи видимість і зобов’язуючи вмикати штучне світло навіть вдень.

B1

В ідеалі кухонні меблі слід встановлювати так, щоб робоча зона була освітлена природнім світлом, щоб уникнути пересвіту, яке сліпить очі.

Штучне освітлення кухні

А

Основне світло, яке розміщене в центрі кухні буде відкидувати тінь на робочу поверхню, тому потрібно це враховувати.

В

Світло над столами і стійками розміщуємо на правильній висоті, так щоб не засліплювати очі. Також робимо його направленим.

С

Незабуває про освітлення часто використовуваних місь для зберігання, щоб уникнути неприємних ситуацій.

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗОНИ

Робота на кухні може бути дуже втомливою, незважаючи на допомогу, яку надають багато аксесуарів та електричні прилади. Хороша організація простору може зменшити перешкоди та зайві рухи. Влаштування різних кухонних зон, дотримуючись відстані та організовуючи логічні маршрути, є початковою точкою для того, щоб зробити роботу на кухні комфортною та зручною. 

Просте правило - з’єднати зону зберігання (шафи, холодильник), зону миття (раковина, посудомийна машина) та зону приготування їжі (варильну поверхню) за допомогою невеликих трикутників. Сума трьох сторін, що їх з'єднують, не повинна перевищувати 650см. В ідеальному розташуванні кухні три зони слід розділити стільницями.

ЗАГАЛЬНІ ГАБАРИТИ КУХНІ

Для правильного планування кухні необхідно знати загальні розміри та висоту, ширину та глибину всіх модульних елементів, а також точні виміри приміщення. Це дозволить уникнути неприємних незручностей під час складання та отримати справді функціональний проект.

Робота стоячи перед стільницею, яка є занадто низькою або занадто високою, зобов’язує людину приймати неправильні пози, що в довгостроковій перспективі може мати серйозні наслідки для фізичного здоров’я. Через те, що середній зріст людства зростає, доцільно пропонувати висоту стільниці, яка варіюється залежно від потреб користувача. Таким чином, він / вона буде працювати більш комфортно.
Важливо вибрати висоту стільниці з самого початку, оскільки вона визначає положення електричних розеток, положення настінних блоків та висоту виходу димоходу витяжки.

А

Для традиційної глибини 60 см рекомендована висота задньої панелі становить 54 см, що потрібно для забезпечення достатньої видимості стільниці. Однак настінний блок створює відчуття перепони, і його положення може бути зручнішим.

В

Збільшивши глибину базового блоку до 65 см, можна опустити стіновий блок, до якого буде кращий доступ. Це дає вам більше свободи пересування та кращий огляд на стільниці. Рекомендована висота задньої панелі - 48 см.

С

Глибина 80 см, що складається із спеціально обладнаної задньої секції та основи 60 см, забезпечує кращу видимість на стільниці. Рекомендована відстань стінових блоків від стільниці становить 42 см. Вміст настінного блоку повністю видно і доступно навіть на верхніх полицях.

D

Взагалі стінка стільниці не використовується на традиційних кухнях. Але система із своєю робочою стільницею глибиною 80 см максимально використовує цей простір, пристосовуючи задню секцію та додаючи практичні та функціональні контейнери, які ідеально інтегруються із стільницею.
Ємності мають глибину 20 см . Вони доступні у розмірах, які відрізняються як по ширині, так і по довжині, і можуть встановлюватися між стільницею та витяжкою , або між стільницею та настінними блоками.
Вони можуть містити дрібну побутову техніку, обробну дошку, електричні розетки, різні кухонні приналежності та невеликі полички та стелажі. 

А

Через традиційну глибину 60 см, навіть якщо задня панель вище, настінний блок дає вам відчуття клаустрофобії та перекриває вигляд стільниці під час приготування їжі.

В

Глибина 80 см дає можливість працювати на більшій поверхні, на безпечній відстані від гострих країв та стінових блоків, усуваючи відчуття перепони та надаючи вам більшу свободу рухів, покращуючи огляд на стільниці, яку тепер можна використовувати на повну. 

С

Традиційний настінний блок, як правило, встановлюється на висоті, яка заважає вам мати повний огляд предметів , розташованих на верхній полиці, що ускладнює використання, особливо для низькорослих людей.

D

Глибина 80 см дозволяє вам стояти подалі від стінних блоків, які тепер можна опустити, роблячи їх більш ергономічними та доступними, збільшуючи простір перед ними. 

E

Настінні блоки з традиційно відчиненими дверима є перешкодою та створюють відчуття замкнутості. Крім того, через те, що двері часто залишаються відчиненими, надзвичайно ймовірно, що ви зіткнетеся головою під час пересування.

F

Збалансовані підйомні двері можуть залишатися відкритими весь необхідний час і дозволяють пересуватися вбік і нахилятися, не боячись спотикнутися або вдаритися головою.

G

Сушку для посуду, встановлена на традиційній висоті, використовувати незручно: рух, щоб прибрати тарілки, є неприродним та втомлюючим, і вода неминуче стікає по вашій руці. Зливний посуд, прикріплений до настінного блоку, також важко чистити.

H

Глибина 80 см дозволяє встановити злив для посуду всередині задньої панелі, за раковиною. Можна поставити тарілки для сушки, не втомлюючись і не капаючи по руці води. Злив для посуду підключений безпосередньо до уловлювача для стоку води.

МІНІМАЛЬНІ ДИСТАНЦІЇ

A

Відстань 120 см між столом та стіною або будь-якою іншою перешкодою є мінімальною відстанню, необхідною для того, щоб людина могла йти за сидячим у напрямку, показаному на кресленні.

B

Щоб людина могла працювати і навіть відкривати двері та шухляди за людиною, що сидить, необхідно залишити мінімальну відстань 135 см між краєм столу та блоком за ним. Якщо комод глибиною 80 см, цю відстань потрібно збільшити на 15 см.

C

Щоб визначити відстань, яку потрібно залишити між стільницями та іншими елементами, розташованими перед ними, необхідно пам’ятати про простір, необхідний для пересування людей, і про простір, який займають прилади та основні блоки з ящиками або відчинені тумби.

D

Перед посудомийною машиною слід залишити вільний простір у один метр, щоб забезпечити завантаження та розвантаження. Щоб інша людина вільно виконувала роздачу під час цієї операції, порожній простір необхідно збільшити ще на 70 см, якщо на протилежному боці є стіна. 

ПІДВІСНІ КУХНІ

A

Настінна кухня робить прибирання під меблями дуже простим. Кухня з цоколем менш проста в прибиранні, тому неможлива ідеальна гігієна. Навіть якщо ви цього не бачите, за плінтусом накопичується бруд, який, хоча і має прокладку, не може забезпечити ідеального ущільнення.

B

Настінна кухня ідеально підходить для обігріву підлоги, оскільки вона усуває всі перешкоди для ідеального розподілу тепла.

C

Для кріплення кухні до несучої стіни монтуються сталеві L-подібні опорні кронштейни. Щоб випадково не просвердлити комунікацію всередині стіни, важливо використовувати прилад, який визначає їх точне положення.

D

Якщо базові блоки закріплені на внутрішній перегородці, додайте опори(кілки), щоб підтримувати частину ваги. Бажано встановити кількість кілків, що гарантує відстань між ними 120 см.

Чи можна побутову техніку встановити на підвісній кухні? 

E

У наш час навіть можна встановити посудомийну машину в підвісному базовому блоці. Прикладом цього є нова посудомийна машина Smeg 60x90 або 60x60. Ми рекомендуємо додати опорні кілки. Необхідно точно визначити положення стояка і подачі води.

F

Посудомийну машину 76x60 можна встановити у високій установці, у вищому положенні порівняно з традиційною, що робить її більш ергономічною. Його ідеальне положення знаходиться праворуч від раковини (що полегшує завантаження).

G

Піч також може бути встановлена ​​всередині підвісного базового блоку, закріпленого на стіні.

H

Піч зручніша у використанні та більш ергономічна, якщо вона встановлена ​​всередині елемента, який можна повісити в будь-якому положенні на стіні. Він може мати закриті дверцята, які зникають під блоком при відкритті. 

ВИСУВНІ ТУБИ

A

Традиційні базові блоки з дверцятами та поличками зобов’язують вас стати на коліна і потрапити в незручну позицію (що в довгостроковій перспективі може спричинити серйозні фізичні проблеми), доступ до предметів, які зазвичай зберігаються в майже важкодоступному і неосвітленому кутку незручний.

B

За допомогою висувної шухляди весь вміст базових блоків видно, доступніше та легше дістатись.
Базові блоки з глибокими висувними ящиками глибиною 60-80 см, з обладнаною задньою секцією або без неї.

ЕЛЕКТРИФІКАЦІЯ

Кухня - це кімната, що містить найбільшу кількість побутових приладів у будинку.
Деякі прилади постійно підключені, тоді як інші за потреби вмикаються або вимикаються.
Часто холодильники, посудомийні машини та духовки підключаються до розеток, встановлених на відстані 17,5 см від підлоги, на задній панелі базових блоків. Проблеми можуть виникнути, коли необхідно відключити прилад для технічного обслуговування або ремонту: у цих випадках доведеться демонтувати кухню. Ідеальне рішення - це електрична плата з окремими розетками та вимикачами в базовому блоці раковини, єдина без задньої панелі. У разі несправності це дозволить вам вимкнути відповідний прилад, не перериваючи живлення решти кухні.
Якщо неможливо зібрати всі розетки під раковиною, їх слід розташувати позаду приладу, щоб їх можна було відключити без демонтажу шаф.
Розетки для підключення дрібних приладів на кухні повинні розташовуватися:

A

на задній панелі кухні, дотримуючись безпечної відстані 60 см від раковини та варильної поверхні, оскільки вони не повинні піддаватися впливу тепла або води;

B

в алюмінієвій панелі під стіною біля неонового світла,

C

якщо обладнана задня секція, всередині відсіку, обладнаного вимикачем та захисним вирізом.

ПРОЙДИ ТЕСТ

Тест розрахований на ознайомлення з трендами дизайну взагальному і пошуку напрямку руху для створення індивідуально дизайну кухні. Правильного планування, розміщення функціональних зон, саме під тебе, використовуючи перевірені часом правила і норми, а також адаптуючи їх під твої звички.